2 minute

Tko je uporniji – hiperpigmentacija ili vi?

Autor: Dermalogica Hrvatska

Zbog 'tvrdoglave' hiperpigmentacije nerijetko smo se nalazili u nedoumici - odabrati proizvod koji će nas riješiti neželjenih mrlja, ali i štetiti zdravlju kože ili posegnuti za onim koji će prikriti problem, ali ga zapravo neće riješiti.


Najveći bauk ujednačenog i blistavog tena nerijetko su hiperpigmentacijske mrlje koje nastaju kad su melanociti - stanice koje proizvode melanin, previše stimulirane. Iako je uloga melanina u prvom redu zaštitna, njegova povećana proizvodnja može dovesti do neujednačenog 'mrljavog' tena  što si, zapravo, nitko ne želi. Uostalom, hiperpigmentacijske mrlje mogu vas postarati i do 20 godina!

Najčešće se to događa kad su melanociti izloženi UV zračenju, pa pojačanim stvaranjem melanina nastoje zaštititi kožu od mogućih oštećenja. Ovom procesu dugujemo i preplanulu put. No, čak i ako volite preplanuli ten, sigurni smo kako vam nisu drage hiperpigmentacijske mrlje koje mogu biti njegova posljedica.

Ipak, sunčeve zrake nisu jedini i isključivi uzročnik hiperpigmentacije. Štoviše, uzročnici su brojni. Ozlijeđeno tkivo, porezotina ili opeklina; zatim akne, odnosno upalni procesi koje ih uzrokuju; hormonska neravnoteža kod, primjerice, trudnica ili zbog uzimanja oralnih kontraceptiva samo su neki od uzroka.  Značajan uzročnik u pojavi hiperpigmentacijskih mrlja u posljednje je vrijeme i  okoliš.

 

Zabrinjava podatak da je porast 20-25% pojava hiperpigmentacijskih mrlja zabilježen samo zbog pojačanih uzročnika kao što su čestice čađe i automobilskih ispušnih plinova u zraku.

Naime, čestice čađe prodiru u dublje slojeve kože, oštećuju okolno tkivo i potiču stvarenje slobodnih radikala koji dovode do neujednačenog tena.

I dok su uzroci različiti, posljedicama je jedna stvar zajednička - uvijek se radi o hiperpigmentaciji. Zvali ih melazmama, pigmentacijskim mrljama, sunčevim pjegama ili staračkim pjegama, sve su to hiperpigmentacije. A kad jednom 'navučemo' hiperpigmentaciju, teško je se riješiti. Ili više nije?

Tajna najvećeg bauka – PowerBright kolekcija proizvoda

  1. PowerBright Dark Spot Serum svako jutro nakon čišćenja i toniranja nanesite jednu pumpicu na lice i vrat laganim pokretima prema gore. Ostavite jednu minutu da se proizvod upije. On sprječava pojavu novih hiperpigmentacijskih mrlja i postojeće posvjetljuje u nekoliko dana.
  2. PowerBright Moisturizer SPF 50 nanesite na lice i vrat nakon PowerBright Dark Spot Seruma, izbjegavajući područje oko očiju, po mogućnosti 30 minuta prije izlaganja suncu. Ova dnevna hidratantna krema sa zaštitnim faktorom pomaže u zaštiti od pojave novih tamnih mrlja.
  3. PowerBright Overnight Cream nanesite na lice i vrat kao posljednji korak vaše večernje rutine. Hranjiva noćna krema obnavlja kožu, osigurava optimalnu vlagu i vraća joj prirodni sjaj.

Natrag na blog